Napelemes rendszer Kecskemét

70 kW teljesítményű napelemes rendszer Kecskemét

Hálózatra  visszatápláló  napelem rendszerek felépítése, működése.

      Napelemes rendszer Kecskemét

 Egyszerű és gazdaságos energiatermelési módot jelent, mely során a megtermelt napenergia a hálózatba kerül betáplálásra. Nyugat és Dél-Európában már több mint egy évtizede működnek ilyen napelemes rendszerek, és hazánkban is egyre inkább kezd elterjedni. Köszönhető ez a napelemes rendszer árak robbanásszerű csökkenésének. Ezek a napelemes rendszerek évtizedeken keresztül különösebb karbantartás nélkül működnek, mivel kopó, forgó alkatrészt nem tartalmaznak. Egyszeri beruházás után jelentősen csökkentik az energiaköltséget. Egy jól méretezett napelemes rendszer az éves villany számlát lenulláza. 

Napelemes rendszer Kecskemét 

De hogy is működik mindez a gyakorlatban?

Ahhoz, hogy a megtermelt energia a háztartásokban felhasználható legyen, szabványos váltakozó áramú jelre van szükség. Ezért a napelemek egy hálózatratápláló inverterhez vannak kapcsolva, amely az egyenáramot a felhasználásra alkalmas, váltakozó árammá alakítja. Az inverter hálózatra csatlakoztatásához az áramszolgáltató engedélye szükséges. A betáplált energiát egy ad-vesz mérőóra regisztrálja, amely mutatja a megtermelt és az elfogyasztott energiát is. Ez alapján tudunk elszámolni a szolgáltatóval. A napelemes rendszerek által fel nem használt energia a szolgáltatói hálózatba kerül, amelyet a csatlakozási ponton értékesítő szolgáltató (E-ON, Elmű, Émász, DÉMÁSZ) köteles átvenni. Amikor a napelemes rendszerek nem képesek elegendő mennyiségű elektromos áramot előállítani (például este), akkor a szükséges energiamennyiséget a hálózatból vesszük fel, úgymond elfogyasztjuk a napelemes rendszer által termelt többlet energiát, amelyet addig a közüzemi hálózatban raktároztunk.

  Napelemes rendszer Ladánybene 

Milyen feltételeknek kell megfelelni hálózatra visszatáplállás esetén?

A hálózatra visszatápláláshoz igénybejelentés, csatlakozási tervdokumentáció készítése és áramszolgáltatói engedélyeztetés szükséges. Az áramszolgáltatókkal való elszámolás, jogszabály szerint, elszámolási időszakonként a termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással történik. A szaldóelszámolás alapján adódott fogyasztott energia mennyiséget kell csak kifizetni, illetve többlettermelés esetén a szolgáltató az elektromos áram átlag árán fizeti ki nekünk a villamos energiát. A jogszabály havi, negyedéves, vagy éves elszámolási időszakot tesz lehetővé, melyek közül a fogyasztó választhat. Mivel az elszámolás a választott időszakon belül szaldó módszerrel történik, ezért a napelemes rendszer létesítése esetén, érdemes az egy éves időszakot választani.

  Napelemes rendszer Nagykőrös

Mi a különbség az alap visszatápláló rendszer és a szünetmentes visszatápláló napelemes rendszer között?

Fontos kiemelni, hogy hálózati feszültség kimaradása esetén a napelemes rendszer nem táplálhat vissza energiát a hálózatba biztonságvédelmi okokból. Nem lenne jó ugyanis, ha a hálózaton dolgozó FAM-os munkát végző személy, áramütést szenvedne, csak azért mert a mi napelemünk éppen arra a szakaszra táplált vissza, ahol ő a munkálatokat végezte. Tehát ha nincs áram, akkor az alapkiépítésű, hálózatra visszatápláló napelemes rendszer sem fog működni. Persze arra is van lehetőség, hogy ilyen esetben se maradjunk villamos energia nélkül. Ehhez azonban napelemes rendszerünknek szüksége van néhány kiegészítő berendezésre. Először is kell egy kapcsoló, amely áram kimaradás esetén biztonsággal lekapcsolja rendszerünket a hálózatról. Ezáltal nem veszélyeztetjük az esetleg azon dolgozókat. Továbbá szükségünk van akkumulátorokra, amelyekben raktározni tudjuk az energiát a hálózatkimaradásos időszakokra. Ilyen napelemes rendszerek esetében sokkal kevesebb akkumulátorra van szükség és sokkal hosszabb az élettartamuk is, mint a szigetüzemű rendszerek esetében, mivel csak az áramkimaradások alkalmával használunk belőlük energiát, míg a szigetüzemi napelemes rendszerek esetében minden nap. Az akkumulátorral ellátott hálózatra visszatápláló napelemes rendszereket úgy nevezett hibrid rendszereknek, vagy más néven szünetmenetes backup napelemes rendszereknek is nevezzük. Jelenlegi  hálózatra visszatápláló napelemes rendszer ár -hoz képest, ez a napelemes rendszer típus 30-50%-al drágább. Manapság emiatt ezt a bővített típust még kevesen választják.

    Napelemes rendszer Kecskemét II.

Hogy épül fel egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszer?

Az hálózatra kapcsolt napelemes rendszer tartalmazza a megfelelő darabszámú napelem modult, az inverter működési feszültségtartományához méretezve. Ez nagyon fontos, mivel a téli feszültség növekedés és a nyári feszültség esés, egy esetleges rossz méretezés, tervezés esetén a napelemes rendszer teljes leállását eredményezheti a kritikus téli, nyári időszakokban. A rendszer másik fontos építőeleme a tartószerkezet, mely főként alumínium és rozsdamentes elemeket tartalmaz. A tartó konzolok anyag választása nem véletelen, hisz rendszerünk "lelkét" napelemeinket több mint 30 évig kell biztonságosan rögzítenie a különböző tető felületekhez. Természetesen az alumínium  választása több szempontból is előnyös, a tartóssága mellett, a tetőfelület terhelését is minimalizálja. A háztartási méretű napelemes rendszerek tartószerkezete 80%-ban alumínium. A fő egységet a speciális alumínium profilok, és a különböző napelem rögzítő elemek alkotják, megfelelő csavarokkal kiegészítve. A napelemes tartószerkezet maradék 20%-át a különböző cseréptípusokhoz gyártott speciális rozsdamentes rögzítő kampok teszik ki. Ezért kijelenthetjük, hogy a jó minőségű tartóelemek, a napelemes rendszerek fontos építőelemei.  Ahhoz, hogy a háztartásban használatos feszültségszint rendelkezésre álljon, egy szinkronozó autómatikával rendelkező, rendszer engedélyes inverterre van szükség. Az elektromos anyagszükségletet a különböző elektromos szerelvények, kábel csatronák, megfelelő keresztmetszetű kábelek, túláramvédelmi és túlfeszültségvédelmi szabványos elemek, leválasztó kapcsolók alkotják. A napelemes rendszerünk fémes részeit egypotenciálra kell hozni a meglévő EPH rendszerbe   kell bekötni. A megfelelő földelés és az áramszolgáltató által cserélt digitális ad-vesz mérő szükséges és kötelező alkotó elem. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek tervezése, megfelelő feszültségű string bemenetek kiválasztása, a legkisebb árnyékhatások elkerülése, a nyári időszakban jelentkező feszültségesések miatti inverter leállások kizárása, körültekintő műszaki szakértelemet igényel.

Napelemes rendszer Kerekegyháza